Turá Lúka, 17. aug. 2023 | Štrnásty ročník podujatia Dni sliviek a varenie slivkového lekváru sa bude v Gazdovskom dvore na Turej Lúke konať 9. septembra.
Cieľom podujatia je uchovávať a propagovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvu na tradičnú stravu regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v regióne, kde má pestovanie ovocných stromov, obchodovanie, spracovanie ovocia a výroba domácich ovocných destilátov dlhoročnú tradíciu. Prezentuje tiež problematiku zakladania a starostlivosti o sady, ochranu a pestovanie pôvodných odrôd sliviek. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek.
Súčasťou programu v stodole gazdovského dvora, bude prednáška o príprave kvalitného kvasu a hodnotenie destilátov s garanciou celoslovenských kapacít v oblasti liehovarníctva a potravinárstva – Júliusa Forsthoffera a Vladimíra Žúbora.
Ing. Július Forsthoffer, PhD., Doc., je nestorom slovenského liehovarníctva. Pôsobil na Kube v oblasti výroby liehu a kŕmnych bielkovín, odborne pracoval ďalej v Indii, Venezuele, či Mexiku. Viedol podnik GRT LIKO v Bratislave a vyučoval na Strojníckej fakulte a Materiálovo-technickej fakulte Slovenskej technickej univerzity. V súčasnosti je tajomníkom Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku a člen senátu Slovenského rádu rytierov destilátov.
Prečo je kopaničiarsky región známy slivovicou a odkaz pre zachovanie pestovania starých odrôd. Pozrite si naše video z roku 2021:
Premietať sa bude etnografický film Bielokarpatský ovocný poklad. Tunajší ochranári sa rozhodli zachrániť vzácny starý genefond ovocných stromov, prešli preto nádherný kraj od Myjavy až po Lednicu a vytvorili pritom jedinečný film. Ten vás prevedie krajinou plnou farieb, vôní a chutí a ukáže vám ľudí, vďaka ktorým zostávajú živou súčasťou prírody.
Samozrejmosťou podujatia bude živá hudba. Predstavia sa Piechovská muzika a Prietržskí heligonkári. Ostatný program bude prebiehať v priestoroch gazdovského dvora a v jeho okolí. Praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru budú prezentovať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky. Kuchyne pre vás pripravia ochutnávku rozličných slivkových špecialít, v detských dielňach si budete môcť vyskúšať varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj v tomto ročníku bude pre vás pripravená ovocná tržnica, kde si môžete zakúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia. Koštovku páleného a riadenú degustáciu pre vás pripravili členovia OZ Matejovec.
Zdroj: TS Centrum tradičnej kultúry v Myjave, palenice.sk.
Titulka: Kopaničiarske noviny.