Turá Lúka, 17. aug. 2023 | Štrnásty ročník podujatia Dni sliviek a varenie slivkového lekváru sa bude v Gazdovskom dvore na Turej Lúke konať 9. septembra.

Cieľom podujatia je uchovávať a propagovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou  tradičného ovocinárstva, jeho vplyvu na tradičnú stravu  regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v regióne, kde má pestovanie ovocných stromov, obchodovanie, spracovanie ovocia a výroba domácich ovocných destilátov dlhoročnú tradíciu. Prezentuje tiež problematiku zakladania a starostlivosti o sady, ochranu a pestovanie pôvodných odrôd sliviek. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek.

Foto: CTK Myjava.

Súčasťou programu v stodole gazdovského dvora, bude prednáška o príprave kvalitného kvasu a hodnotenie destilátov s garanciou  celoslovenských  kapacít v oblasti liehovarníctva a potravinárstva – Júliusa Forsthoffera a Vladimíra Žúbora.

Ing. Július Forsthoffer, PhD., Doc., je nestorom slovenského liehovarníctva. Pôsobil na Kube v oblasti výroby liehu a kŕmnych bielkovín, odborne pracoval ďalej v Indii, Venezuele, či Mexiku. Viedol podnik  GRT LIKO v Bratislave a vyučoval na Strojníckej fakulte a Materiálovo-technickej fakulte Slovenskej technickej univerzity. V súčasnosti je tajomníkom Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku a člen senátu Slovenského rádu rytierov destilátov.

Prečo je kopaničiarsky región známy slivovicou a odkaz pre zachovanie pestovania starých odrôd. Pozrite si naše video z roku 2021:

Premietať sa bude etnografický film Bielokarpatský ovocný poklad. Tunajší ochranári sa rozhodli zachrániť vzácny starý genefond ovocných stromov, prešli preto nádherný kraj od Myjavy až po Lednicu  a vytvorili pritom jedinečný film. Ten vás prevedie krajinou plnou farieb, vôní a chutí a ukáže vám ľudí, vďaka ktorým zostávajú živou súčasťou prírody.

Samozrejmosťou podujatia bude živá hudba. Predstavia sa Piechovská muzika a Prietržskí heligonkári. Ostatný program bude prebiehať v priestoroch gazdovského dvora a v jeho okolí. Praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru budú prezentovať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky. Kuchyne pre vás pripravia ochutnávku rozličných slivkových špecialít, v detských dielňach si budete môcť vyskúšať varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj v  tomto ročníku bude pre vás pripravená ovocná tržnica, kde si môžete zakúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia. Koštovku páleného a riadenú degustáciu pre vás pripravili členovia OZ Matejovec.

Podujatie podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS Centrum tradičnej kultúry v Myjave, palenice.sk.

Titulka: Kopaničiarske noviny.