Myjava, 18. nov. 2023 | Centrum tradičnej kultúry v Myjave vás pozýva na podujatie venované tradičným obradovým cestovinám vianočného obdobia z myjavského kraja.

Príprava hrtánkov vychádza z tradície pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Tkáčsky stav mal jeden základný komponent, ktorému sa hovorilo paprstek. Bola to časť, ktorá sa nachádzala na začiatku a konci stavu, cez ktorú viedli osnovu. Osnova musela byť poriadne napnutá, preto sa paprsteky rýchlo opotrebovali a často sa vymieňali. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstekov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Uvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú tradíciu prípravy hrtánkov počas vianočného obdobia.

Kurz varenia hrtánkov sa bude konať v utorok, 28. novembra od 18. hodiny v malej nácvikovej sále KD Samka Dudíka. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.

Ak by ste sa rozhodli prísť, prihláste sa dopredu záväzne mailom na eva.cmelova@ctkmyjava.sk, alebo tel. číslach 034 621 32 52, 0918 968 706. Je potrebné si priniesť suroviny na prípravu hrtánkov – jedno vajce, štvrť kila polohrubej múky a vlastnú misku. Budete mať rovnako možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu hrtánkov.

Titulka a zdroj info: Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK