Stará Turá, 24, apr. 2024 | Priestor a podpora malých producentov z kopaničirskeho regiónu. To je účelom Gazdovského trhu v Starej Turej. Jana Bublavá, remeselníčka z Paprade, ktorá sa venuje tkáčstvu a pradeniu, spustila v meste pod Javorinou iniciatívu, ktorou sa v spolupráci s mestom a ďalšími remeselníkmi, ovocinármi, zeleninármi a domácimi drobnovýrobcami, snaží ponúknuť ľuďom zdravú alternatívu.
,,Na iných trhoviskách môžu byť priekupníci, u ktorých sa človek nemôže spoľahnúť na vlastnú produkciu. Chceme, aby bola kvalita zaručená, že sú to domáce a miestne potraviny.‘‘ vysvetľuje Jana Bublavá jednu z hlavných úloh Gazdovského trhu, ktorý zároveň oživuje priestory tržnice.

Inšpiráciou pre tento koncept trhov boli Bátovce, ktoré sú prvým Slow-Food trhom zeme na Slovensku. ,,Je to celoeurópska organizácia, ktorá spája producentov a ich cieľom je mať istotu, že potravina a výrobca má skutočnú cenu a kvalitu, bez urýchleného dozrievania, zberu, alebo chemikálií. Gazdovské trhy sú v Kalnej nad Hronom, aj v Bratislave. Tam vedia oceniť domácu produkciu, ktorá je síce trochu drahšia, ale kvalitná a bez postrekov. Aj my by sme si mohli poznať vlastných výrobcov, ktorí tu pôsobia a žijú. Spraviť trh pre pestovateľov, kde majú možnosť predávať a podporiť ich , ale zároveň ponúknuť ľuďom domácu alternatívu. Máme deti, záleží nám na tom, čo jedia a aby bola zelenina naozaj čistá.’’

Mnohí z nás navštevujú supermarkety, kde máme všetko po ruke. Zároveň je však veľa ľudí, ktorí dokážu domáce potraviny oceniť, možno však ich prácu zatiaľ nepoznajú a nemajú návyk pri dnešnom trende urýchleného a komfortného nakupovania, alebo jednoducho zohrávajú faktor peniaze. Priznajme si, dvakrát si rozmyslíme, ako naložíme s každou korunou. Jedlo je pritom pre priemernú rodinu najväčším výdavkom domácnosti.
,,Nemusí to byť len o cene, ale významný je osobný vzťah s výrobcom. Ten si potom nedovolí podvádzať alebo predať niečo nekvalitné, lebo zákazník ho pozná a potom sa k nemu už nevráti. Čiže funguje to na vzájomnej dôvere. Vieme, že potraviny v obchodoch sú niekedy vodové, bez chute, s urýchleným rastom na hnojivách a verím že aj výživová hodnota je potom oveľa nižšia. Na množstvo môžete kúpiť v supermarkete, ale kvalita a hodnota potraviny je práve na takýchto trhoch.’’

Gazdovské trhy fungujú od augusta minulého roka, Najprv skôr príležitostne, ale teraz sa predajcovia na mestskej tržnici v Starej Turej schádzajú pravidelnejšie, každý piatok.
,,Čas sme nastavili od pol tretej, aby si ľudia ktorí chodia z práce, mohli k nám spraviť cestu a nakúpiť si na víkend. Rozbiehalo sa to pomaličky, sme závislí na počasí aj ročnom období. Dali sme si čas do leta a podľa záujmu uvidíme, či budeme pokračovať. Snažím sa dohadovať predajcov, obvolávala som samostatne hospodáriacich roľníkov v Starej Turej, ale zväčšia vypestujú žito alebo seno pre dobytok. V malom napríklad takú zeleninu nikto nepestuje. Prebytky zo sadov by možno aj boli, ale vieme, že minulý rok tej úrody na stromoch veľa nebolo. Teraz je obdobie, kedy ešte len čakáme v záhradách na úrodu, je tu ale možnosť prísť s priesadami, kvetinami a podobne.“

Už spomínaná kultúra nakupovania je azda dobrým sluhom, ale horším pánom. Ani s menšími potravinami v obciach to kde-kade nebýva úplne ružové, skôr ich ubúda. Obchodné domy sa dnes budujú aj v menších mestách, ponuka sa centralizuje, konkurencia a ceny stavajú podobné gazdovské iniciatívy do alternatívnej, ak nie do undergroundovej scény. Kto však chce a potrebuje, ten si takýto spôsob nakupovania, aspoň sčasti osvojí. Gazdovský trh sa snaží osloviť ďalších producentov z mesta a kopaníc, aby vyskúšali túto možnosť a prišli.
,,Narastá počet ľudí, ktorí majú rôzne potravinové intolerancie. A tie môžu byť práve spôsobené súčasným stravovaním a logicky aj postrekmi zeleniny a ďalšími prísadami v jedle. Veľmi dôležité je jesť čo najčistejšie potraviny a tie pochádzajú z našich záhrad. Preto si myslím, že naša práca má do budúcna význam. Ide len o to, či je táto lokalita na to pripravená. Preto nám ide o punc kvality, ktorý by mohol pritiahnuť ľudí z mesta, aj z okolia Starej Turej.“

Pre predaj na Gazdovskom trhu v Starej Turej človeku stačí najprv prísť a skúsiť. Atribúty sú však minimálne, prebytky zo záhrady, poľa či sadu, vybavíte jednoduchým povolením na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. Podmienkou je, aby bol predávajúci prvovýrobca.
,,Ľudia tu fungujú na predaji z dvora. Nie je to zložité, vieme s tým poradiť. Človek nemusí mať ani registračnú pokladnicu, nemusí za zaoberať hygienickými kontrolami, lebo je to produkt, ktorý sa vytvára doma a spĺňa základné náležitosti.’’
Ak teda pôjdete v piatok poobede Starou Turou, zastavte sa na tržnici po med, syry, vajcia, zeleninu, ovocie, či niečo sladké a podporte snahu domácich regionálnych pestovateľov. Koniec-koncov, podporíte najmä svoje zdravie a životosprávu.