Stará Myjava, 14. apr. 2023 | Najstaršia koštovka páleného na Slovensku zaknihovala už svoj 26. ročník. V kultúrnom dome na Starej Myjave sa zišli šesťdesiati odborníci, degustátori z celého územia Slovenska, Čiech a Moravy, aby ohodnotili 618 vzoriek pálenky. Víťazov najlepších destilátov spozná verejnosť na oficiálnom slávnostnom programe, 20. mája 2023, v Kultúrnom dome Samka Dudíka na Myjave.

Pozvánka na Koštovku páleného Myjava 2023

,,Degustuje sa u nás slušne a samozrejme, že to nie je len výsada len mužov. Hrá Myjavská cimbalovka, má to všetko slávnostný podtón a svoju úroveň, je to kultúrno-spoločenské vyhlásenie výsledkov.  Atypickú atmosféru dotvárajú napríklad myjavské šenky s dobovými detailami, navrhnutými Michalom Maliarikom, ktorý nám pomáha aj s ďalšími dôležitými vecami a má dobré nápady. Čerešničkou celého programu je potom dražba najlepšie hodnotených destilátov. Tomuto všetkému predchádza práve táto odborná degustácia na Starej Myjave, kde víťazov jednotlivých druhov destilátov, vyberie hodnotiaca porota,‘‘  uviedla spoluorganizátorka Vladka Jurenková, patriaca medzi skupinu nadšencov, ktorá spolu s Petrom Bunčiakom, Milanom Konečníkom a Janou Chudou koštovku pred vyše štvrťstoročím založili. 

,,Začínali sme v týchto priestoroch KD v Starej Myjave. Pravda, bol to vtedy taký pokus. Snažili sme sa, aby sme priniesli do konzumácie destilátov kultúru, aby sa vzorky porovnávali, aby sa nepilo hocičo a hociako, Začali sme šíriť ohľadom destilátov trochu osvety. Tak, ako folklór, je pre tento myjavský kraj typická aj chýrna slivovica, čiže koštovka sa rýchlo uchytila a začala mať naozaj veľké rozmery.‘‘

Napriek tomu, že koštovka páleného patrí medzi tie zdanlivo veselšie stránky života, úvod patril spomienke na kolegov a kamarátov, ktorí boli dlhé roky súčasťou podujatia a počas nútenej prestávky v predchádzajúcich rokoch opustili navždy rady degustátorov. Vladimíra Jurenku, Igora Jurenku a Vladimíra Skarpíška si prítomní pripomenuli minútou ticha.

V Starej Myjave tiež privítali predstaviteľov Slovenského rádu rytierov destilátov. Rád pozostáva zo slovenských kapacít, ktoré sa degustáciou pálenky zaoberajú na profesionálnej úrovni. Okrem oboznamovania verejnosti s kvalitnými destilátmi a ich producentmi na Slovensku, je jeho úlohou šíriť kultúru v konzumácii, ktorá pri dodržaní striedmosti a so skutočne dobrým alkoholom možne byť lahodná, aj zdraviu prospešná. Nie nadarmo sa predsa pri prípitku hovorí Na zdravie!

,,Máme svoj erb, svoj znak, stanovy, sme riadne združenie, vedené pod ministerstvom a sústreďujeme aj páleničiarov. Máme veľmi dobré vzťahy s Moravou, kde sa koštovky viac rozširujú. Naopak, u nás je  dnešnej dobe už koštoviek pomenej, čo je spôsobené náročnosťou spojenou s organizáciou a celkovým zberom vzoriek. K nám však prichádza aj  veľký počet Moravákov a dovolím si tvrdiť, že je to kvôli vysokej latke, ktorú nastavujeme,‘‘ dodala Vladka Jurenková.

Po odbornej, staromyjavskej koštovke a hodnotení odborníkov sa vyhotoví katalóg, ktorým sa návštevníci na Myjave budú môcť pri degustácii riadiť.  Čo sa samotného priebehu týka, odborníci hodnotia čisto podľa svojho vedomia a svedomia, pretože vzorky sú anonymné.

‚,Každý degustujúci účastník hodnotil v priemere 40-50 vzoriek v rámci šiestich kategórií. Prvou je vzhľad samotného destilátu, ale dnes už sa viac-menej nedá toho veľa hodnotiť, lebo kto dáva vzorky, si na vzhľad dáva aj pozor a teda sú kvalitné. Ďalších päť sa delí po desať bodov. Čistota vône, chuti, intenzita vône, intenzita chuti a poslednou kategóriou je harmónia, kde sa vedia hodnotiaci vysporiadať s drobnými rozdielmi pri jednotlivých druhoch,‘‘ zasvätil do priebehu hodnotenia hlavný kancelár Slov. Rádu rytierov destilátov Radko Jurák, ktorý viedol odbornú časť degustácie. 

,,Vzorky sú všehochuť z celého Slovenska, Čiech a Moravy. Aj degustujúci tu majú svoje vzorky, len samozrejme nevedia, ktoré to sú.‘‘

Na každom stole mali hodnotiaci reprezentatívnu vzorku ohodnotenú na 41 bodov, ktorá by mala slúžiť ako bodový kompas pri polemizovaní o udelení počtov bodov a s ňou už len chlieb a syr, ktorý pôsobí ako neutralizátor.. ,,Musí to však byť syr, ktorý nijako nevonia ani nemá špecifickú chuť, čiže nie voňavé, ani nasladlé syry. Pretože nesmú prebiť vône a chute destilátov.‘‘

Napriek takýmto pomocníkom však nie je tak celkom možné pri toľkých vzorkách striktne chuťovo odlúčiť jednu od druhej. ,,Preto je po prvej debničke, čiže po 20 vzorkách, nejaká pauza. Samozrejme, nemôžu byť ani extrémy v tom, že si degustátori dajú pivo, víno, kávu, jednoducho čokoľvek, čo by im chute rozhádzalo. Ľudia, ktorí tu degustujú, sú však na to pripravení, pretože to nerobia prvýkrát a majú už nejaké skúsenosti.‘‘

Verejnosť, ktorá si nevie celkom predstaviť, o čom koštovka je, by si nemusela presne zaradiť úroveň podobných podujatí na pomyselnej stupnici od najhonosnejšej kultúrnej akcie až po opíjanie v najnižšej kčmovej kategórii. Ak si ľudia pri pojme koštovka páleného vybavia nejaký obraz, skôr sa podobá práve tomu druhému menovanému, teda nejaké to veselé popíjanie. Radko Jurák však dodáva;

‚,Nie je to o pití, ale o degustácii. Ľuda by boli prekvapení, ako málo sa tu toho vypije. Je to naozaj iba o obliznutí, ovoňaní a postupovaní k ďalším vzorkám.‘‘ A na záver, aký je rozdiel medzi dobrým a výborným páleným? ,,Dobré pálené viete zadefinovať. Excelentné pálené nie je iba o tom vedieť, čo pijete, ale musí vám ostať dlhý dojem v ústach, musí vás to osloviť a ako sa hovorí, musí to mať gule.‘‘

Okrem jablkovice, hruškovice, marhuľovice, či slivovice mohli ochutnať prítomní aj menej známe, alebo skôr na počet vzácnejšie destiláty, ako napríklad ríbezľovicu, vínovicu, dulu, belicu, černicu, morušu, mirabelku, višňu a veľa ďalších.

,,Hlavný úspech je v zdravom ovocí. To naše je z myjavského regiónu, celkom dozreté, sladučké a vykvasené v najvyššej kvalite, v podmienkach, v akých má byť. To je základ celého destilátu,‘‘ povedala Eva Švancarová z Myjavskej pálenice, ktorá si z koštovky odniesla honor najlepšej slivovice. Čo sa však týka ostatných víťazov kategórií, najlepšie ich môžete spoznať na verejnej koštovke, 20. mája sami. Organizátori podujatia vás na túto akciu srdečne pozývajú.